top of page

Renovatie van een woning in Tiel  |  2020 - 2022

De wens van de bewoners van dit huis in Tiel was een aanbouw met veel daglicht en hoogte waarin de keuken en een eethoek samen zouden komen. Na bezoek aan het huis concludeerden we dat een aanbouw niet nodig was, er was potentie en ruimte om de wensen van de familie voor het grootste deel binnen de bestaande woning te realiseren. 

Met een tweetal muurdoorbraken, het verwijderen van een verdiepingsvloer en de toevoeging van twee bijzondere houten kozijnen ontstond een lichte, dubbelhoge ruimte, met een eettafel knus in de hoek genesteld. De ruimte vloeit aan de ene kant over in de keuken en opent zich aan de andere kant richting de tuin en het bos daarachter.

De tuin komt beter tot zijn recht nu hij te zien en te betreden is vanuit de eethoek en keuken. Bovendien bleef hij even groot, wat in geval van een aanbouw niet zo was geweest. 

De houten gevelelementen zijn zorgvuldig vervaardigd uit massief accoya, een verduurzaamde variant van de Pinus Radiata, een rustige, cremekleurige naaldhoutsoort.  Het hout blijft verder onbehandeld waardoor het aan de buitenkant de komende jaren zal vergrijzen, in het interieur zal het zijn warme crèmekleur behouden wat de knusse sfeer van de zithoek versterkt. Het uitzonderlijk zorgvuldige en precieze werk van aannemers H.C. Budding uit Achterberg en Paardenkooper Bouwbedrijf B.V. uit Kockengen verdient lof. 

Bij het verwijderen van de verdiepingsvloer verscheen een zestal mooie, stevige naaldhouten liggers die op de oorspronkelijke tekeningen al werden aangekondigd. We besloten die te behouden en in het zicht te laten.  Ze geven de ruimte nu een intieme schaal terwijl de dubbele hoogte van de ruimte ervaarbaar blijft. 

Het ontwerp laat zien dat  woningen als deze die typerend zijn voor de jaren negentig, en niet altijd als aantrekkelijk worden ervaren, zich lenen voor renovatie en met kleine aanpassingen sfeervol, intiem en bij de tijd te brengen zijn. 

Artikel in het Houtblad: 

https://www.hethoutblad.nl/projectnieuws/ingreep-met-hout-in-plaats-van-uitbouw/64799/

Locatie: Tiel, Nederland

Opdrachtgever: Privé

Aannemer: Bouwbedrijf H.C. Budding, Achterberg

Kozijnen: Paardenkooper Bouwbedrijf B.V. Kockengen

Status: opgeleverd 

foto's: Yannick Warmerdam 

Cart
(0)
bottom of page